FAQ

1. Inschrijven

Je kunt je direct inschrijven via onze website: www.prokonak.nl/werknemers/. Daarnaast ben je van harte welkom in een van onze kantoren, waar onze medewerkers je graag helpen met de inschrijving.

Inschrijftijden: Maandag t/m zaterdag van 19:30 tot 20:30

Adres: Fruitweg 25, 2525KG Den Haag

Na je inschrijving nemen wij zo snel mogelijk contact met je op zodra we een passende functie voor je hebben.

Je hebt een geldig Europees ID-bewijs of paspoort nodig. Zodra we je een contract aanbieden, willen we ook kopieën maken van:

  • Uitdraai inschrijving RNI (BSN)
  • Bankpas
  • Zorgverzekeringspas

Nee, je dossier blijft in onze database opgeslagen. Als je wilt terugkomen, kun je telefonisch of per e-mail contact opnemen met onze kantoren. De contactgegevens vind je op: www.prokonak.nl/contact.

Zorg ervoor dat Prokonak altijd je actuele contactgegevens heeft. Het is ook nuttig om je werkervaring en achtergrond te delen, zodat we gericht kunnen zoeken naar een passende baan. Als we nog geen geschikte baan hebben gevonden, kun je altijd bellen om te informeren naar de voortgang.

2. Vervoer

Prokonak kan, indien gewenst, het vervoer vanuit jouw woonlocatie in het buitenland naar Nederland regelen. Onze vestigingen in Polen, Roemenië, Moldavië, Letland, Turkije en Bulgarije hebben overeenkomsten met busvervoermaatschappijen. Tijdens je bezoek of telefonisch contact met onze kantoren informeren onze medewerkers je graag over de mogelijkheden en afspraken.

Als je als uitzendkracht gebruikmaakt van een woonlocatie van Prokonak, wordt er ook voor vervoer gezorgd. Prokonak beschikt over meerdere personenauto’s die je kosteloos kunt gebruiken voor woon-werkverkeer. Als je een privéauto hebt, wordt bekeken of je in aanmerking komt voor een reiskostenvergoeding.

Prokonak volgt alle Nederlandse wetten en regels met betrekking tot reiskostenvergoeding. Bij de start van je arbeidscontract wordt beoordeeld of je recht hebt op een reiskostenvergoeding. Deze vergoedingen worden samen met het weekloon uitbetaald.

3. Werkzaamheden

Prokonak biedt een breed scala aan banen, voornamelijk in de tuinbouw en productie.

Onze medewerkers kunnen je het beste informeren, omdat zij beschikken over actuele informatie van elke klant van Prokonak. Je kunt ook onze sociale mediakanalen en LinkedIn-account bekijken voor beelden van het werk en onze bedrijfsactiviteiten.

4. Contract

Prokonak werkt met het fasesysteem zoals opgesteld door branchevereniging NBBU. In onze personeelsgids vind je meer informatie over de werking van dit systeem en de maximale duur van elk contract.

Als uitzendkracht ontvang je drie belangrijke documenten voor je arbeidsovereenkomst met Prokonak: de uitzendovereenkomst, de uitzendbevestiging en de personeelsgids.

  • Uitzendovereenkomst: Bevat de looptijd en de gegevens van werkgever en werknemer. Dit contract wordt door beide partijen ondertekend.
  • Uitzendbevestiging: Hierin staan de arbeidsvoorwaarden voor de specifieke opdrachtgever, zoals loon, arbeidsomvang, functie, toeslagen, cao, en inlener. Deze voorwaarden kunnen per opdrachtgever verschillen.
  • Personeelsgids: Bevat diverse relevante informatie over het dienstverband.

Deze documenten vormen samen de overeenkomst tussen Prokonak en de uitzendkracht.

Als je wilt stoppen met werken voor Prokonak, informeer dan je contactpersoon schriftelijk en tijdig, bij voorkeur een maand voordat je uitzendovereenkomst afloopt. Als je tijdens je contract wilt stoppen, geldt een opzegtermijn van een maand. Houd je je hier niet aan, dan kunnen administratieve kosten in rekening worden gebracht. Mondelinge opzeggingen worden niet in behandeling genomen.

5. Salaris

Prokonak betaalt elke donderdag het salaris van de voorgaande week uit. Dit betekent dat als je in week 1 begint met werken, je het salaris van week 1 in week 2 ontvangt. In de meeste gevallen staat het salaris uiterlijk op vrijdag op je rekening.

Loonstroken en jaaropgaves worden per e-mail naar je toegestuurd. Loonstroken ontvang je elke donderdag waarop je een betaling van Prokonak hebt ontvangen. Als er geen betaling plaatsvindt, wordt er ook geen loonstrook verstuurd. De jaaropgave ontvang je één keer per jaar, aan het begin van elk jaar, en geeft een samenvatting van het voorgaande jaar.

Wij reserveren geld voor verschillende zaken, zoals vakantiegeld, vakantiedagen en bovenwettelijk verlof. Deze reserveringen zijn zichtbaar op je loonstrook. Vakantiegeld wordt wekelijks bij je loon opgeteld en direct uitbetaald. Vakantiedagen kun je opnemen wanneer je een dag vrij wilt; deze reservering zorgt ervoor dat je die dag doorbetaald krijgt. Bij uitdiensttreding worden je overgebleven reserveringen binnen 6 weken uitbetaald. Bovenwettelijk verlof wordt wekelijks uitbetaald.

Loonheffing is een verzamelnaam voor loonbelasting en premie volksverzekeringen. Loonbelasting is een belasting die iedere werkende betaalt en wordt gebruikt voor publieke voorzieningen en sociale uitkeringen. De premie volksverzekeringen bestaat uit de AOW-premie, WLZ-premie (Wet langdurige zorg) en ANW-premie (Algemene Nabestaandenwet). Deze premies en de loonbelasting worden samengevoegd in de loonheffing. Prokonak houdt dit bedrag automatisch in op je salaris en draagt het af.

Dit verschilt per persoon.

Als je twijfelt of het door Prokonak betaalde salaris klopt, kun je contact opnemen met het Support Team van Prokonak. Ze zijn telefonisch, per e-mail en via de P4F chat bereikbaar. De contactgegevens van het Support Team vind je in je werkplanning in de P4F app en op onze webpagina. Geef duidelijk aan wat er volgens jou niet klopt (bijvoorbeeld het aantal gewerkte uren). Vervolgens wordt dit gecontroleerd en krijg je hier terugkoppeling over. Als je gelijk hebt, wordt er een correctie gemaakt bij de eerstvolgende verloning.

6. Vakantie en verlof

Je kunt je vakantieaanvraag indienen via de P4F-app, waar wij deze kunnen goedkeuren of afkeuren. Overleg je vakantiedata minimaal twee weken van tevoren met de bedrijfsleider en de accountbeheerder. Als je niet op je werk verschijnt zonder dit te melden, krijg je een boete van €50 voor de gemaakte kosten. Op de donderdag voordat je weer naar Nederland komt, dien je dit te bevestigen en aan te geven wanneer je aankomt. Dit doe je door tussen 14:00 en 16:30 uur (maandag t/m vrijdag) te bellen naar 070 216 64 77.

Vakantiegeld wordt wekelijks bij je loon opgeteld en direct uitbetaald. Vakantiedagen kun je opnemen wanneer je een dag vrij wilt; deze reservering zorgt ervoor dat je die dag doorbetaald krijgt. Bij uitdiensttreding worden je reserveringen zes weken na je laatste salarisbetaling uitbetaald.

Ja, dat mag! Dien je vakantieaanvraag in bij je accountbeheerder, waarna deze wordt besproken met de verzuimbegeleider/casemanager. De verzuimbegeleider/casemanager zal navraag doen bij de bedrijfsarts of reizen je herstel en/of re-integratie niet belemmert. Als dit niet het geval is, wordt je aanvraag bevestigd. Als de bedrijfsarts aangeeft dat je vakantie een belemmering kan zijn voor je herstel of re-integratie, wordt je aanvraag afgewezen. Als je toch vertrekt tegen het advies in, kan dit gevolgen hebben voor je uitzendovereenkomst.

Verlofuren kun je alleen opnemen als je minimaal één dag (7,6 uur) niet hebt gewerkt. Dien je aanvraag voor uitbetaling van verlofuren per e-mail in bij het Support Team voor dinsdag 12:00 uur. Zorg ervoor dat je voldoende saldo op je reserveringen hebt om aan de eisen voor de uitbetaling van verlofuren te voldoen.

Overleg je vakantiedata minimaal twee weken van tevoren met de bedrijfsleider. Vul vervolgens de vakantieaanvraag in en dien deze in bij de bedrijfsleider.

7. Ziekte

Bij Prokonak meld je je afwezigheid wegens ziekte in twee stappen:

  1. Bel de calamiteitenlijn om je afwezigheid wegens ziekte te melden. Dit moet ten minste een uur voor aanvang van je werk.
  2. Registreer je ziekmelding in de Plan4Flex-app.

Het inleenbedrijf wordt direct geïnformeerd over jouw afwezigheid. Zorg ervoor dat je beide stappen hebt doorlopen om aan het verzuimprotocol van Prokonak te voldoen. Als je een van de stappen niet correct uitvoert, kan dit consequenties hebben voor de loondoorbetaling tijdens ziekte.

Wanneer je beter bent en weer kunt werken, rapporteer je je aanwezigheid via de Plan4Flex-app met de knop “Beter melding”. Dit moet ook ruim een uur voor aanvang van je werk. Het inleenbedrijf wordt geïnformeerd over jouw aanwezigheid. Voor je betermelding is geen contact met de calamiteitenlijn nodig

Wanneer je ziek bent, meld je je afwezigheid telefonisch aan de noodtelefoon. De persoon aan de noodtelefoon zal je enkele vragen stellen, zoals wanneer je verwacht weer aan het werk te kunnen. Je ziekmelding wordt doorgegeven aan de klant en de verzuimadministratie van Prokonak. Tussen 10:00 en 14:00 uur moet je thuis blijven, omdat je gebeld kunt worden of een huisbezoek kunt krijgen. Zorg ervoor dat je altijd bereikbaar bent!

De verzuimbegeleider/casemanager van Prokonak zal je tijdens je verzuimperiode begeleiden om samen te werken aan een spoedig herstel. Er wordt ook gekeken of je aangepast werk kunt verrichten, afgestemd op je (tijdelijke) beperkingen. Mogelijk word je op korte termijn uitgenodigd voor een spreekuur bij de bedrijfsarts. De bedrijfsarts beoordeelt in hoeverre je je eigen werk of ander werk kunt uitvoeren. Zijn advies is leidend en moet worden opgevolgd.

Als je het niet eens bent met het advies van de bedrijfsarts, kun je een deskundig oordeel aanvragen bij het UWV. De kosten hiervan bedragen €100 en zijn voor eigen rekening. Tijdens de aanvraag van het deskundige oordeel moeten zowel jij als wij het advies van de bedrijfsarts opvolgen tot de uitslag binnen is. Volgens de Wet Poortwachter worden er tijdens je afwezigheid activiteiten ingepland om je zo goed mogelijk te begeleiden bij je herstel en re-integratie.

Ja, de zorgverzekering van Zorg en Zekerheid is via Prokonak beschikbaar. De kosten hiervan zijn €38,02 per week (2025). Dit bedrag wordt automatisch ingehouden van je loon. Let op: een Nederlandse zorgverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland werkt. Het is niet mogelijk om je zorgverzekering tijdelijk stop te zetten tijdens je vakantie als je een contract hebt.

Een wachtdag is de eerste onbetaalde dag van arbeidsongeschiktheid, bijvoorbeeld door ziekte.

Bij loondoorbetaling vanuit de werkgever wordt het ziektegeld berekend op basis van het gemiddelde loon van de 13 kalenderweken voorafgaand aan de eerste dag van arbeidsongeschiktheid. Gedurende de eerste 52 weken van arbeidsongeschiktheid heb je recht op 91% van je feitelijke uurloon, met een minimum van 100% van het wettelijk minimumloon. Na 52 weken arbeidsongeschiktheid wordt 80% van het uurloon (minimaal het wettelijk minimumloon per uur) aan ziektegeld betaald.

Je moet je aan de afspraken uit het protocol houden en meewerken aan je herstel en re-integratie. Als je je hier niet aan houdt, kan dit leiden tot een waarschuwing. Bij aanhoudende problemen heeft de werkgever het recht om de loondoorbetaling te stoppen.

8. Pensioen

Je begint pensioen op te bouwen via het pensioenfonds van de NBBU, Stipp, zodra je meer dan 26 weken voor ons hebt gewerkt en 21 jaar of ouder bent.

Ja, je behoudt je recht op pensioen, zelfs als je terugkeert naar je land van herkomst.

Voor meer informatie over je pensioen kun je de website van de pensioenaanbieder bezoeken: www.stippensioen.nl. De informatie is beschikbaar in meerdere talen.

9. Studenten en scholieren

Ja, dat is mogelijk. Het is wel belangrijk dat je kunt aantonen dat je ingeschreven staat bij een dagopleiding. Voor studenten uit het buitenland is een ISIC-kaart vereist, die je kunt aanvragen via www.isic.nl.

Scholieren van 16 en 17 jaar mogen gemiddeld 40 uur per week werken, inclusief schooluren. Scholieren van 15 jaar mogen ook 40 uur werken, maar op schooldagen maximaal 2 uur. Scholieren van 13 en 14 jaar mogen in de schoolvakanties maximaal 35 uur per week werken en mogen niet werken op schooldagen. Voor meer details over arbeidstijden kun je terecht op de website van de Rijksoverheid: jongeren en werk.

Dit hangt af van de afspraken met de inlener, de klant van Prokonak. Voor aanvang van je werkzaamheden hoor je of Prokonak vervoer aanbiedt.

10. Loonstrook

Ja, dat is mogelijk. Het is wel belangrijk dat je kunt aantonen dat je ingeschreven staat bij een dagopleiding. Voor studenten uit het buitenland is een ISIC-kaart vereist, die je kunt aanvragen via www.isic.nl.

Extraterritoriale kosten (ET-kosten) zijn een fiscale regeling die het mogelijk maakt om werknemers die in het buitenland wonen en tijdelijk in Nederland werken, een belastingvrije vergoeding te geven. Een uitzendkracht ziet dan af van een deel van het belaste loon en krijgt in ruil daarvoor een belastingvrije vergoeding. Het volgende belaste loon kan uitgeruild worden:

  • Bovenwettelijke vakantiedagen (maximaal 81%)
  • Toeslagen voor onregelmatige werktijden en overuren (maximaal 100%)
  • Loon boven het wettelijk minimumloon (maximaal 81%)

De volgende ET-kosten komen in aanmerking voor uitruil:

  • Dubbele huisvestingskosten
  • Vervoer van en naar Nederland
  • Extra kosten voor levensonderhoud (het levensonderhoud in Nederland is vaak duurder dan in het land van herkomst. Op basis van cijfers per land is berekend welk bedrag per week maximaal voor extra levensonderhoud vergoed kan worden).

Loonheffing wordt berekend over je gewerkte uren. In de witte weekloontabel van de belastingdienst kun je precies vinden wat er betaald moet worden bij welk bruto weekloon. Bijzonder tarief wordt berekend op het moment dat er een “bijzondere” beloning plaatsvindt, zoals een bonus/prestatiebeloning en afrekening van de reserveringen.

  • Het vakantiegeld wordt wekelijks uitbetaald samen met het weekloon.
  • Vakantie-uren worden uitbetaald na daadwerkelijk opgenomen verlof of bij uitdiensttreding.
  • Bij uitdiensttreding worden de reserveringen uitbetaald zodra je 6 weken niet hebt gewerkt.

Tijdens de eerste 26 gewerkte weken bouw je geen pensioen op. Vanaf week 27, als je 21 jaar of ouder bent, ga je pensioen opbouwen volgens de STIPP basisregeling. De werkgever betaalt deze basisregeling, dus je ziet geen bedragen op je loonstrook. Het kopje “pns” bovenaan de loonstrook geeft aan of je bent aangemeld bij het STIPP pensioenfonds met J/N. Na 52 gewerkte weken of bij overgang naar fase B, verandert de basisregeling naar de STIPP “plus” pensioenregeling. Vanaf dat moment draag je zelf een percentage bij aan de pensioenopbouw.

Op de loonstrook staan verschillende componenten die betrekking hebben op het bedrag dat aan een werknemer wordt uitbetaald. Een uitleg van de loonstrook kun je downloaden via de volgende link: [Uitleg loonstrook].

Je brutoloon is anders dan het bedrag dat je op je bankrekening ontvangt. Het bedrag dat je daadwerkelijk ontvangt, wordt het nettoloon genoemd. De meest voorkomende inhoudingen op de loonstrook zijn:

  • Loonheffing
  • Premies voor de volksverzekeringen
  • Pensioenpremie Inhoudingen en verrekeningen, zoals voor een parkeerboete of borg, worden ook via de loonstrook verwerkt (zichtbaar onderaan de loonstrook). Alleen op het loon boven het wettelijk minimumloon mogen inhoudingen en verrekeningen plaatsvinden. Dit betekent dat soms niet het volledige bedrag kan worden ingehouden en het resterende deel wordt meegenomen naar de volgende betaling (of je ontvangt een betaalverzoek via Pay portal). Dit gaat door totdat de volledige inhouding of verrekening heeft plaatsgevonden. Daarnaast staan op de loonstrook ook alle bruto en netto inhoudingen en vergoedingen vermeld.

Over je loon moet belasting worden betaald. Deze belasting wordt via de loonheffing ingehouden en door de werkgever afgedragen aan de Belastingdienst. Er gelden verschillende belastingtarieven, afhankelijk van factoren zoals de hoogte van je inkomen, het type inkomen en of je AOW-gerechtigd bent.

Volgens de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) is een werkgever verplicht het netto wettelijk minimumloon per bank aan de werknemer te betalen. Inhoudingen die ervoor zorgen dat een werknemer minder dan het WML ontvangt, worden wel op de loonstrook getoond, maar het verschil tussen het WML en het daadwerkelijk verdiende loon wordt als een minusbedrag naar het WAS-saldo verplaatst. Dit bedrag moet door de werknemer aan Prokonak worden terugbetaald via een pintransactie, payportal, overmaking of contant.

11. Planning

Je dagelijkse planning kun je vinden in de Plan4Flex app, een mobiele applicatie. Zorg ervoor dat je deze app op je telefoon en/of tablet installeert.

Plan4Flex is een planningsprogramma dat Prokonak gebruikt voor werk-, vervoer- en huisvestingsplanning.

Je kunt de app downloaden via de volgende links:

Prokonak heeft een handleiding voor Plan4Flex gemaakt. Hierin vind je alle benodigde uitleg over de installatie, functionaliteiten en werking van de app. Je kunt de handleiding downloaden via deze link: Plan4Flex handleiding.

Als je in december 2019 al in dienst was bij Prokonak, heb je per e-mail inloggegevens ontvangen. Als je later in dienst bent gekomen, ontvang je de inloggegevens kort voor of na je eerste werkdag per e-mail. Bewaar deze gegevens goed!

In de app kun je kiezen voor ‘wachtwoord vergeten’. Zodra je hierop klikt, ontvang je een nieuw wachtwoord op het e-mailadres dat bij Prokonak bekend is.

Je kunt je planning ook vanaf een computer checken. Computers zijn beschikbaar op de kantoren van Prokonak en vaak ook in de kantines van de bedrijven. Je kunt inloggen via de volgende link met de inloggegevens die je per e-mail hebt ontvangen.